Tarihçe

03.01.2014 3337

BURUK TARİHÇESİ

Buruk Beldesi halkını "Karahacılı aşireti" üyeleri oluşturmaktadır. Bu aşiretin 18. Yüzyılda (1741) Sarıçam nahiyesinde kışladığı bilinmektedir. Karahacılı aşireti Adana Valisi Halil Paşa döneminde (1836) kışlak yerleri olan Sarıçam bölgesinde yerleşik hayata geçmişlerdir. Bu aşiretin 36 köyde yerleşik olduğu bilinmektedir. Belde halkı yerleşik hayata geçtikten sonra yaylacılık (hayvancılık) faaliyetlerini 19. Yüzyılın sonlarına kadar Torosların (Aladağ) Hacıman yaylasına gitmekle sürdürmüşlerdir. Ancak Belde halkının yaylak yerlerine yeni  yerleşim üniteleri kurulması dolayısı ile mera alanlarının daralması; I. Dünya Savaşının hayvan yetiştiriciliği üzerindeki olumsuz etkileri; ayrıca 20. yüzyılın başların tarla ürünlerinin, özelliklede pamuk yetiştiriciliğinin önem kazanması yaylacılık faaliyetlerinin terk edilmesine neden olmuştur.

Beldeye ilk yerleşenlerin Veysi, Hacı Mehmet ve Memeceli adlarındaki aile başkanları olduğu bilinmektedir. Bunların 20 ev 60 dolayında nüfusları olduğu söylenir.

Buruk adının bu beldeye verilişinin asıl sebebi; aşiret gençlerinden ikisinin felçli oluşu ve ayaklarının burkulmuş (Buruk) olmasıdır.

BURUK İLKÖĞRETİM OKULU TARİHÇESİ

1936 yılına kadar eğitim öğretimden yoksun olan Buruk Beldesinin halkı ilk defa 1936 yılında bir köy evinde eğitim öğretimin aydınlık ufuklarına yönelmişlerdir. İki yıl bu şekilde devam eden eğitim öğretim 1938 yılında ve okul bahçesinin güneyinde bulunan çift katlı binanın yapılmasıyla okul içine çekilmiştir.

Daha sonra 1945 yılında ve doğu-batı uzantılı ikinci bir bina yapılarak, hem toplum ve hem de okul düzeyinde eğitim öğretimin hacmi genişletilerek sürdürülmüştür. 1984 yılında, şuan eğitim ve öğretimin merkezini oluşturan binamız ortaokul olarak yapılmıştır. 1987 yılında ise ilk mezunlarını vermiştir. Daha sonra ilkokul ve ortaokul birleştirilerek 1990-1991 eğitim öğretim yılında ilköğretim okulu haline dönüştürülmüştür.2012-2013 eğitim öğretim yılında okulların 4+4+4 olarak zorunlu 12 yıla çıkması nedeniyle okulumuz Buruk İlkokulu ve Buruk Ortaokulu olarak iki farklı kurum olarak ayrılmıştır.2022-2023 eğitim öğretim yılında okul öncesinde yapılan bir değişiklik nedeniyle bünyesinde anasınıf bulunan kurumlarda öğrenci sayısı 100' ü geçen kurumlarda bağımsız anaokulu açılması nedeniyle Buruk İlkokulu bünyesindeki anasınıfı bağımsız Buruk Anaokulu olarak eğitim öğretim faaliyetine başlamıştır.

OKULUMUZUN BİRİM VE ÖZELLİKLERİ

Okulumuzun ikili öğretimle hizmet vermektedir.

Sosyal ve kültürel alanda birçok atılımlara yönelen okulumuzda 17 eğitimci ve personel görev yapmaktadır.

Okulumuzda müdür, müdür yardımcısı ve memur odaları, öğretmenler odası, araç-gereç odası, 9 derslik, bir kitaplık gibi birimler bulunmaktadır.

Eğitim öğretim tek binada sürdürülmekte, ayrı bir binada da ana sınıfımız yer almaktadır. Okulumuzda bir müdür, bir müdür yardımcısı 16 öğretmen, bir yardımcı hizmetli görev yapmaktadır.

Eskiden okuma yazma oranı yok denecek kadar az iken, bugün üniversitesi kazanan ve okuyanların oranı oldukça fazladır. Okumuş çalışanlar dışında Beldenin büyük çoğunluğunu işçi ve çiftçi sınıfı oluşturmaktadır.